Hemoroid/ Basur
Halk arasında basur ya da mayasıl olarak da bilinen hemoroid, can yakıcı olmasının yanında yaşam kalitesini düşüren bir hastalıktır. Genel olarak belirtileri, başka bir hastalığın habercisi olabilir. Makatta kanama, dışkılamada değişiklik ya da düzensizlik ve ağrı gibi belirtiler kesinlikle ihmal edilmemelidir. Hemoroidin belirtileri, tedavisi ve aynı belirtiye sahip olan hastalıklar nelerdir; gelin yakından mercek tutalım...
Hemoroid Nedir, Nasıl Oluşur?
Kalın bağırsağın son kısmı olan anus olarak adlandırdığımız bölümündeki ya da makat bölgesinde damarların şişmesi veya büyümesine hemoroid denir. Anal kanaldaki damar yumakları sarkar ve kimi zaman da sıkışıp kanar. Zaman ilerledikçe bu yumaklar makatın dışına çıkabilir.
Bu hastalık iç (internal) ve dış (external) olarak ikiye ayrılır. İç hemoroid genellikle ağrısız geçerken dış hemoroid oldukça sancılı geçebilir. Kimi zaman genişlemiş damarlara pıhtı oturur ve şiddetli bir ağrı, şişlik ve kızarıklık oluşur. İç hemoroid ise dört farklı evreye göre değerlendirilir.
Hemoroid evreleri;
1. Evre: Hemoroidde kanama ile kendini belli eder. Küçük kanamalar, tuvalet kağıdını kirletecek şekilde ya da kimi zaman damla şeklindedir. Bu evrede hemoroidler sarkmaz. Ancak rektoskopi ile görülür.
2. Evre: Hemoroidler dışkılama ile birlikte dışarı sarkarlar ve sonrasında kendiliğinden geri giderler.
3. Evre: Hemoroid memeleri artık anüs dışına çıkmıştır. Yalnızca parmakla itilerek anüse geri itilebilmektelerdir. Çok sık olarak ödem gerçekleşir ve ağrıya sebep olurlar.
4. Evre: Hemoroidlerin makattan dışarı sarktığı evredir. Memeler genellikle büyük ve ıslaktır. Şikayetler arasında büyük abdestten sonra tam temizlenememe nedeniyle iç çamaşırının kirlenmesi vardır ve otururken ağrı da oluşabilmektedir.
Hemoroid Belirtisi Nelerdir?
Bu belirtilere dikkat!
Sıklıkla karşılaşılan hemoroid belirtileri;
- Dışkılama sırasında ağrı ya da yanma hissi
- Rektal kanama (Makattan taze kırmızı renkli kanama)
- Makatta şişlik, akıntı veya ıslaklık hissi
- Kaşıntı
- Dışkılamada düzensizlik
Hemoroid Tedavisi Nasıl Gerçekleşir?
Tedavisinde öncelikle bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi amaçlanır. Sürekli meydana gelen kabızlık ya da ishal gibi sorunlarınız varsa önce buna yol açan sebepler bulunmalı ve çözüme kavuşturulmalıdır. Uzman doktor tarafından kesin hemoroid tanısı konmadan herhangi bir hemoroid kremi ya da ilaç kullanılmamalıdır. Daha çok l. ve 2. evredekiler için ilaç ve krem tedavisi uygulanır. Krem genel olarak ağrı, şişlik ve yanmayı engellemek için kullanılır. Bunun yanında az miktarda nitrogliserin içeren kremle sorun olan bölgeye masaj yapılması da ağrı ve yanmayı azaltabilir. Bu kremler makat kaslarını gevşetip rahatlatabilir. Ancak kullanılan kremler etkisi ağır olan kremlerdir. Fazla miktarda alınmaması gerekir.
Dışkılama sonrası herhangi bir küvete ılık su konarak yaklaşık on beş yirmi dakika oturulması da hemoroid tedavi yöntemlerindendir. Oturma banyosu adı verilen bu yöntemde dezenfektan kullanılabilir ve rahatlama sağlar. Ardından da makat kağıt havluyla kurulanır.
Bir diğer tedavisi ise skleroterapi'dir. İğne ya da enjeksiyon tedavisi olarak da geçen bu yöntemde sorun olan bölgeye bazı maddeler enjekte edilir. Bu yöntemle oluşan sarkma giderilmeye çalışılır. Narkozsuz uygulanan yöntem, ağrısız ve kısa sürelidir.
Boğma tedavisi ya da bant ligasyonu ise geliştirilen bir başka tedavi yöntemidir. Bu yöntemde hemoroid memesinin etrafına bir lastik takılır ve meme çürümeye terk edilir. Bunlar açık ve ameliyatsız tedavi yöntemleridir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder