Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

15 Şubat 2020 Cumartesi

Karsinoid Sendrom Nedir?

Karsinoid Sendrom

Karsinoid sendrom gastrointestinal sistem kaynaklı karsinoid tümörlü hastaların % 10’unu etkileyen klinik tablodur. Hastalarda ishal, yüz ve üst gövdede saniyeler içinde oluşan birkaç dakika süren kızarma (flushing) görülür. Bazı besinler, alkol ve duygusal stres bu klinik tabloyu tetikler.
Bazı hastalarda daha kötü bir tablo olan karsinoid kriz oluşur. Hayati tehlikesi bulunan bu tabloda inatçı, yaygın bir flushing, şiddetli ishal ve baş dönmesi vertigo ile koma görülebilir. Hastalara taşikardi, aritmi, hipotansiyon veya hipertansiyon da eşlik edebilir.

Karsinoid sendrom tanısı nasıl konur?

Sendromdan sorumlu olduğu düşünülen maddeler; serotonin, bradikinin, histamin, substans-P, dopamin ve prostaglandinlerdir. Karsinoid sendrom tanısı ; serotoninin ana metaboliti olan 5-HİAA’in idrar seviyelerinin yüksek bulunmasıyla konulur.

Karsinoid sendrom tedavisi nasıl yapılır?

Tedavi semptomların baskılanmasına yöneliktir. Sendromdan sorumlu karaciğer metastazları varsa operatif debulkingi ve küratif rezeksiyonu yapılmalıdır. Karsinoid sendrom tedavisinde serotonin antagonistleri siproheptadin, histamin antagonistleri simetidin, fenoksibenzamin ilaç olarak kullanılan ajanlardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Deprosyon Nedir?

Depresyon Yaşam şartlarının zorluğu düşünüldüğünde artık birçok kişi depresyonda olduklarını söylüyor. Ancak günlük yaşam içinde zaman za...