Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

18 Ocak 2020 Cumartesi

Miyokardit Nedir?

Miyokardit Nedir?
Miyokardit kelime anlamı olarak kalp kasının iltihaplanmasıdır. Miyokardit’in belirtileri ise ; göğüs ağrısı , kalp yetmezliği, anormal kalp ritmi (aritmi) , ayaklarda şişme, ve ödem, baş ağrısı gözlemlenmiştir. Miyokardit şiddetlendiğinde kalbin kan pompalama gücü zayıflayacağından vücuda gerekli ve yeterli kanı pompalayamaz. Kalpte pıhtılaşma olduğunda kalp krizi veya inme meydana gelir. Kalp kası yeterince beslenemiyorsa anjina nöbeti oluşabilir.Çocuk hastalarda görüldüğünde, ateş, bayılma, zor solunum, ciltte mavimsi veya grimsi renk değişikliği gibi belirtiler meydana gelir. Miyokardit belirtilerinden biri göğüs ağrısı ve nefes darlığı hissedilmesidir.
Miyokarditi nedenleri virüsler, bakteriler, parazitler, mantarlar gibi vücudun çeşitli yerlerinde oluşan enfeksiyonların kalp kasına ulaşması sonucu oluşan bir hastalıktır.Hastalığın kalp ağrısı mı kalp kasılması mı olduğunu çeşitli EKG testlerinden anlayabilmektedir. Temelde insanlar doktora gelmeden önce birkaç önemli unsur vardır. Ağrı vücutta nerede oluştuğu şiddetli 15 dk.’dan daha uzun süren , genel durumu gittikçe kötüleşen durumlarda kalp krizinden söz etmemiz gerekiyor. Yattığında ağrı azalıyor, kalktığında ağrı belirli hareketlerle ağrı azalıp çoğalıyorsa bu %90 kas ağrısıdır. Vücudun belirli hareketleriyle bu ağrılarda değişme veya azalma görülmüyorsa hastaneye gidilmesi önerilir.Şeker hastalığı olanı veya sigara içen kişilerde ağrının temelinde stres yaşamış, kavga gibi çeşitli durumlarda hastaların ağrı hissetmesi durumunda kalp krizi geçirme riski yüksektir. Damar açıldığı zaman kalp kası ağrısı minimize edilebilmektedir.
Teşhis Konulabilmesi İçin Doktorunuz Belirtilen Şu Testleri Uygular:
  • EKG: Kalbin elektriksel sinyal durumunu gösteren, anormal ritimleri, kalp kasındaki zayıflama veya hasarları da algılar.
  • Holter Mönitörü: Kalp ritimlerini kaydeden taşınabilir bir cihazdır.
  • Göğüs Röntgeni: Göğüs röntgeni ile hasta kişinin kalp büyüklüğü ve şekline ayrıca kalp yetmezliğine sebep olan sıvıya bakılır.
  • MR: Bu test ile kalbin boyutu, şekli, ve yapısı hakkında bilgi edinilir. Kalp kasında iltihaplanma var ise bu testte gösterilen belirtiler öğrenilerek miyokardit tanısı konulur.
  • Ekokardiyogram: Görüntülü olarak ultrason, kalpteki hareketli görünümün, kalpteki anormal pompalama fonksiyonu, kalp kapak hasarları, ya da çevresinde sıvı birikimini algılar.
  • Kan testleri: Beyaz ve kırmızı kan hücrelerinin sayımını, kalp kasındaki deformasyonu, antikorları ve miyokardit ilişkili enfeksiyonların olup olmadığının kontrolü yapılır.
  • Kalp Kateterizasyonu Ve Endomyokardia Biyopsi: Küçük bir tüp içine bacak ve boyun damarından kalbe doğru yönlendirilir. Bu yöntemle biyopsi alınır.
Tedavi Ve İlaçlar
Kalp atışlarının düzene girebilmesi için birtakım ilaçlar verilir. Bu ilaçların özellikleri kan damarlarını rahatlatmak, kan akışını normalleştirmek, diüretik ilaçlar ise sodyumun kullanımını ve sıvı akışını sağlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Deprosyon Nedir?

Depresyon Yaşam şartlarının zorluğu düşünüldüğünde artık birçok kişi depresyonda olduklarını söylüyor. Ancak günlük yaşam içinde zaman za...